Disney-mesék

Miért annyira népszerűek a Walt Disney mesék?

A Disney meséket Walter Elias Disney készítette, aki 1901-ben született Chicagoban. Ő volt a világ leghíresebb rajzfilmkészítője és az egyik legsikeresebb producere. Ő alkotta meg a híres és minden gyermek számára izgalmas Disneyland vidámparkot és hozta létre testvére segítségével a Walt Disney Companyt. Ők alkották meg a napjaink legszeretettebb rajzfilm figuráinak a többségét, beleértve saját figuráját, Mickey Egeret.

Walter Disney 65 évig élt, négy testvére és két lánya volt. Az 1920-as évek elején a rajzfilmgyártás rendkívül fejletlen iparág volt még, ezért is arattak nagy sikert Walter technikai újításai. Rájött, hogy az állatok szerepeltetése sokkal könnyebb, a közönség osztatlan sikerrel fogadja őket és ráadásul a rajzfilmfigurák elnyűhetetlenek is. A Disney mesékben bármi megtörténhet a mesefigurákkal mégsem lesz semmi bajuk. Az 1930-as években kezdték el a rajzfilmeket hangszerelni, amelyben Disney cége legelöl járt. Szerinte sok mesefigura a hangosításnak és a technikai újításoknak köszönheti sikerét, ilyen például Mickey Egér is, akinek sokáig maga Walt volt a hangja.

Disney egyetlen célközönségének a gyerekeket tartotta, ami egyébként gazdaságilag is jó döntés volt, mert a mesegyártás rendkívül jól jövedelmezett neki. A klasszikus Disney történeteket bármikor elővehette, leporolta, egy kicsit felújította és máris hatalmas sikert aratott velük. Szintén Disney rajzfilmjeinek kedvezett az is, hogy 1940 után jelentősen megnőtt a gyerekek száma a lakosság sorai között. Walter számára az illúziógyártás volt a jövő és halála után is termelt az általa alkotott varázsgépezet. Sok ember szerint Disney sikere abban volt, hogy az átlagos gyerekek képzeletvilágát szolgálta ki, jól ráérzett a kor gyermekeinek szellemére és a köznép szájíze szerint tudta kitalálni a meséit. Kortársai többsége felnézett rá és az évszázad legnagyobb nevelőjének tartották.

Nyugodtan mondhatom azt, hogy napjaink felnőttjei is rengetegen nőttek fel a Walt Disney mesefilmek történetein, melyek népszerűsége a mai gyerekeknél sem csökkent egy cseppet sem. A Disney mesék színes, érdekes, változatos szereplői és történetei mindig új lendülettel hevítik fel a lurkókat lekötve ezzel állandóan a figyelmüket.