Grimm-mesék

Melyek Grimm legszebb meséi?

A Grimm testvérek, Jacob Grimm és Wilhelm Grimm a Grimm mesék gyűjtői, akik nemcsak mesegyűjtőkként váltak ismerté, hanem nyelvtudósként is. Jacob egy évvel idősebb volt a fivérénél. A Grimm család Hessenből származott. A testvérek összesen hatan voltak.

Jacob és Wilhelm mind a ketten jogi egyetemet végeztek, ahol egy tanáruk megismertette őket a romantikus irodalommal és a lovagi dalokkal. Szüleik halála után Jacobnak kellett a családot eltartania, ezért először a vesztfáliai király udvarában lett könyvtáros utána pedig városi tanácsos.

A Grimm fivérek 1806-tól gyűjtöttek meséket, Jacob első kiadott műve lovagi énekekről szólt, Wilhelm első könyve pedig dán meséket tartalmazott. Első közös kiadványuk a Régi német erdők című újság volt, amelyben régi német meséket olvashattak az érdeklődők. Később gyerek- és házi mesékkel színesített kötetet is adtak ki, amely olyan sikert aratott, hogy tízszer is kiadták még. Régi regéket is adtak ki, amik azonban nem voltak olyan népszerűek, mint a mesék.

A Grimm testvérek professzorok lettek, majd további mesekönyveket adtak ki, továbbá hatalmas munkát fektettek a német nyelv nagyszótárának megírásába. Sajnos a szótár befejezése előtt négy év különbséggel mind a ketten meghaltak, miután a két fivér nevét együtt emlegették és egyként tisztelték őket. A Grimm testvérekkel kapcsolatban az volt a magyar vonatkozású érdekesség, hogy szerintük a világirodalom öt legnagyobb egyénisége közé tartozott Petőfi Sándor.

A Grimm legszebb meséi magyar mesemondók történeteit tartalmazza, amelyek gyerekek sokaságát varázsolja el a képzelet szárnyán. A Grimm testvérek összegyűjtötték a legszebb népmeséket, Verses meséket, Csukás István meséit és sorolhatnám még sokáig.

Legújabb kutatások szerint azt, hogy hogyan tud az ember az életben boldogulni, az leginkább a személy érzelmi intelligenciájától függ, amelynek megszerzésének alapvető feltétele, hogy az ember érzelmi biztonságban nőjön fel. Ezt az alapvető érzelmi biztonságot a kisgyermekkorban a megfelelő emberi kapcsolatok adhatják meg, később pedig a játékkal és a mesehallgatással fejleszthető tovább. A gyerekek életében tehát nagyon fontos szerepet tölt be a mese, segít nekik megérteni a számukra túl bonyolult dolgokat, útmutatóul szolgál erkölcsi kérdésekben, fejleszti a képzeletüket, elvarázsolja őket és mindeközben nagyszerűen szórakoznak.

A Grimm mesék általában azt üzenik a gyerekeknek, hogy a problémák elöl nem el kell menekülni, hanem bátran eléjük kell állni és megoldani azokat. Sok gyerkőc képes arra, hogy azonosuljon a főhősökkel és csodás tulajdonságaival vértezze fel önmagát. A gyerekek a Grimm mesék segítségével ismerkedhetnek meg sok olyan remek tulajdonsággal, amiket addig még nem ismerhettek, ilyenek például az együttérzés, az igazságosság, a bátorság, a hűség és az egyik legfontosabb az optimizmus. A mesék általában a jó győzelmével és a rossz bukásával végződnek, ezért azt a tanulságot vonják le belőle, hogy érdemesebb jónak, becsületesnek és igazságosnak lenni.

A legnépszerűbbek közé tartozik a Hófehérke és a hét törpe. Ugyancsak közismert a Piroska és a farkas. De a Hamupipőke is a közkedvelt Grimm mesék egyike, akárcsak a Csipkerózsika.

A mesék között igen különleges helyet foglalnak el a Grimm mesék, nem csak szórakoztatják és elvarázsolják a gyerekeket hanem megtanítja nekik azt is, hogy mik azok az erények, amelyeket érdemes megtartanunk magunkban felnőtt korunkban is. Nem felejthetjük el a legfontosabb dolgot sem, hogy soha ne magyarázzuk el gyermekünknek, melyik mesének mi a mélyebb tartalma, üzenete, mert ezzel elűznénk a varázslatot.