Hófehérke és a hét törpe

Miről szól a Hófehérke mese?

Történetünk nagyon régen játszódik, egy szépséges királyné az ablakában varrogat és közben nézi a gyönyörű hóesést. Közben hirtelen megszúrja az ujját, a vére rácseppen az ablakpárkányon összegyűlt hóra. A királyné azt kívánja bárcsak születne egy kislánya, akinek a bőre, olyan fehér lenne, mint a hó, ajka, olyan piros lenne, mint a vér és haja, olyan fekete lenne, mint az ében.

Kívánsága hamarosan teljesül, és a tündéri kis hercegnőt Hófehérkének nevezik el. Sajnos a királyné kislánya születése után meghal. A király hamarosan új feleséget hoz a palotába, aki bár szép, de nagyon gonosz. Az új királynénak van egy varázstükre, amitől minden nap megkérdezi “Tükröm-tükröm mondd meg nékem, ki a legszebb a vidéken!”

A tükör rendszerint a királynét mondja, ám, amikor Hófehérke betölti a hetedik évét, a tükör egy nap őt mondja. A mostoha nagyon irigy lesz Hófehérkére, megkéri a vadászt, hogy vigye el a kislányt az erdőbe, ölje meg és bizonyítékul hozza el a szívét. A vadász ki is viszi a hercegnőt az erdőben, ám nincs szíve megölni, inkább elengedi és egy vadkan szívét viszi el a királynénak.

Hófehérke nagyon megijed, de szerencsére felfedez egy kis kunyhót az erdő mélyén, ahol hét kis törpe lakik. Szerencsére hamar összebarátkoznak a kis hercegnővel, befogadják és mindentől óvják őt.

Amikor a gonosz mostoha rájön, hogy Hófehérke nem halt meg háromszor ölt álruhát, vet be minden mágiát és próbálja megölni őt. Az utolsó alkalommal a törpék már nem tudják feléleszteni, azt hiszik most tényleg meghalt és egy üvegkoporsóba teszik.

Egy arra utazó herceg azonnal beleszeret a gyönyörű hercegnőbe, magával akarja vinni, de amint megmozdítják a koporsót a mérgező alma kiugrik Hófehérke torkából és ő magához tér. A herceg azonnal megkéri a kezét, hatalmas lagzit tartanak és boldogan élnek, amíg meg nem halnak.

A Hófehérke és a hét törpe legelső verzióját réges-régen a Grimm fivérek adták ki. Azóta több változata került a gyerekek kedvencei közé. Szerintem mindegyikőnk szeretett volna gyerekkorában hercegnő lenni, ezért nem lep meg, ha a mi kislányaink is ilyenekről álmodoznak. Nem csoda tehát, hogy a Hófehérke és a hét törpe sok lánykának a kedvence. Imádják a hófehérkés fali dekorációkat, tányérokat, bögréket, könyveket, füzeteket, a gyönyörű jelmezeket és persze nem hagyhatjuk ki a hófehérkés rucikat sem, amelyek bármely változatán megtalálhatják kedvenceiket.