Karácsonyi mesék

Miről szól egy Karácsonyi mese?

A Karácsonyi mesék az egyik legszentebb ünnepünkről, a Karácsonyról szólnak. A karácsony napjaiban lezajló izgalmas, érdekes és egyben megható történeteket mesélik el.

A karácsony főleg a kereszténység jelentős ünnepe, Jézus születésnapja. Napjainkra minden ember számára felerősödött a jelentősége, az összetartozás, a szeretet és az ajándékozás ünnepe lett. Már régen is érvényes volt, hogy karácsonykor nem dolgoztak az emberek, örökzöld borostyánágakkal díszítették fel a házakat és nagy lakomát csaptak.

A karácsony éj varázslatát valószínűleg mindnyájan ismerjük, bár napjainkban már inkább az ajándékozás került a középpontba, azért e jeles éj misztikuma és csodája még nem múlt el nyomtalanul. Karácsony este minden elcsendesedik, a közlekedés leáll és ha szerencsénk van még a hóesés is megeleveníti az emberek szívében a szeretetet és a békét.

A képzőművészetben, a zenében és az irodalomban is talán a legsűrűbben feldolgozott téma a Szenteste megvalósult és beteljesedett csoda, a Megváltó születése. Rengeteg Karácsonyi mese szól Jézus születéséről, a karácsony másik fontos szereplőjéről a karácsonyfáról és díszítéséről. A Karácsonyi mesék nem olyan hosszú terjedelműek és mindenképpen megható, szeretetteljes és békés történeteket írnak le. A Karácsonyi mesékben a gyertyák a fényt, a napot és Jézust jelképezik.

A Karácsonyi mesék gyerekeknek szerezhetnek izgalmas és egyben békés estéket, amelyek rendkívül pozitív hatással lehetnek a lelki és személyiségfejlődésükre. A Karácsonyi mesék megtanítják a gyerekek számára, hogy milyen fontos a család és a szeretet az ember életében, és nagyon hasznos tanulságokat és tapasztalatokat szerezhetnek ezek által.