Oroszlánkirály

Az Oroszlánkirály és barátai

Az Oroszlánkirály egy 1994-ben készült animációs rajzfilm, amelyet a Walt Disney Pictures forgalmaz még napjainkban is. Az Oroszlánkirály a Disney 32. egész estés rajzfilmje, a harmadik legtöbb bevételt hozó animációs rajzfilm az egész világon és az első a kézzel rajzolt rajzfilmek kategóriájában. Egyes rosszindulatú vélekedések szerint az Oroszlánkirályhoz az 1960-as években vetített Osama Tezuka Kimba, a fehér oroszlán című animációs sorozatból merítettek ötleteket, ezeket az állításokat természetesen a készítők tagadják.

Az Oroszlánkirály zenés rajzfilm, a dalokat Elton John szerezte, a szövegeket Tim Rice írta, a rajzfilm zenéje pedig Hans Zimmer alkotása, amelyért Oscar díjat vehetett át hasonlóan a rajzfilm egyik betétdalához, ami szintén elnyerte az arany szobrot. A Disney még két rész készített, Az Oroszlánkirály 2 – Szimba büszkeségét, amely az első rész folytatása és Az oroszlánkirály 3 – Hakuna Matatát, ami az első rész közben játszódik más szemléletből nézve.

Az Orosz lánkirály eredetileg a “Dzsungel királya” címet viselte a készítés időszakában, a készítők néhányan elutaztak Afrikába, hogy megfigyeljék azt a természetes környezetet, amit be kívántak mutatni a rajzfilmben, az animátorok pedig hús-vér állatokat tanulmányoztak. Számos különböző vadállat karakterét alkották meg egy 3D-s számítógépes program segítségével, ami megszázszorozta és a kézzel rajzoltság látszatával ruházta fel őket.

A készítők az Oroszlánkirályt csak másodlagos fontosságként kezelték, ugyanis egy időben készítették a Pocahontas című rajzfilmmel, amitől sokkal nagyobb bevételt és népszerűséget reméltek. Azonban, mikor mindkét rajzfilm a mozikba került, akkor az Oroszlánkirály sokkal több bevételét hozott és sokkal több pozitív visszajelzést kapott, mint a Pocahontas, de mindezek ellenére mindkét rajzfilm sikeresnek bizonyult.

Az Oroszlánkirály története a képzeletbeli Afrika területén játszódik egy Büszke Birtok nevezetű területen, ahol Mufasa, az oroszlánkirály uralkodik a többi állat felett. Mufasának és párjának, Sarabinak fiuk születik, akit Szimbának neveznek el. A történet elején Rafiki, a sámán bemutatja Szimbát a Trónszirt körül gyülekező állatalattvalóknak. Mindeközben Mufasa bátyja, Zordon rájön, hogy Szimba születésével ő elvesztette a jogot a trónra, ezért borzasztó tervet eszel ki, miszerint megöli Mufasát és Szimbát, így ő lenne az Oroszlánkirály.

Zordon felébreszti Szimba kíváncsiságát az elefánttemető iránt, ahová tilos mennie és ahol a hiénák, akik Zordon csatlósai az urak. A kis oroszlán megszegi apja parancsát és elmegy az elefánttemetőbe, ahová magával viszi kis barátnőjét Nalát is. Itt a két kölyköt a három fő hiéna kergeti meg, akik Shenzi, Banzai és Ed. Szerencsére az utolsó pillanatban megjelenik Mufasa és megvédi a csíntalan csemetéket. Hazafelé Mufasa nagyon megszidja a fiát, de hamar megenyhül és elmeséli neki, hogy az égen a csillagok mind egy-egy hajdani nagy Oroszlánkirály lelke és ha meghal ő is odafentről fogja figyelni a fiát.

Zordon azonban nem adja fel, egy újabb gaztetten töri a fejét. A szurdokba küldi Szimbát, ahová a hiénák egy gnúcsordát hajtanak, így a kis trónörökös csapdába kerül. Zazu, a király barátja és jobbkeze azonban időben értesíti Mufasát aki ismét megmenti a fiát, de őt Zordon lelöki egy szikláról, amibe belehal. Zordon elhiteti Szimbával, hogy ő a felelős apja haláláért és ráveszi, hogy meneküljön el Büszke Birtokról. A gonosz Zordon elhiteti mindenkivel, hogy Szimba is meghalt és a hiénák támogatásával elfoglalja a trónt.

Ezek után a távoli sivatagban Timba, a szurikáta és Pumba, a varacskos disznó rátalálnak az eszméletlen Szimbára és megmentik a keselyűk gyűrűjéből. A két jó barát végül rövid tanácskozás után úgy döntenek, hogy saját törvényeik a “Hakuna Matata” szerint nevelik fel az oroszlánkölyköt a dzsungelben.

Telik-múlik az idő és Szimbából egy hatalmas és boldog oroszlán lesz, aki vidáman, szórakozva éli napjait két családtagjával Timonnal és Pumbával. Egy nap Szimba véletlenül összetalálkozik gyerekkori barátnőjével, Nalával, aki először nem ismer fel. Nala elmeséli neki, hogy segítségért indult el, mert Zordon zsarnokként uralkodik a népük felett és átadta a hatalmat egy rakás idétlen és erkölcstelen hiénának pusztulást hozva Büszke Birtokra

Nala megkéri Szimbát, hogy térjen vissza és foglalja el az őt illető trónt és mentse meg a családját. Szimba azonban visszautasítja a kérést, mert ő boldog a jelenlegi életében és még mindig felelősnek érzi magát az apja haláláért. Nala ekkor nagyon dühös lesz rá, felelősségre vonja és közli, hogy ez Szimba kötelessége. Ezen az éjszakán megjelenik Rafiki is, hogy meggyőzze az oroszlánt és feltűnik Mufasa szelleme is az égen, hogy meggyőzze fiát emlékezzen rá ki ő. Szimba ezek után úgy dönt, hogy visszatér Büszke Birtokra és legyőzi Zordont és csatlósait.

Elindul haza Nalával, Timonnal és Pumbával, akik végig mellette állnak a harcba. Zordon bevallja mindenki előtt, hogy Ő ölte meg Mufasát és saját szövetségesei által leli halálát, akik ők maguk is a tűz martalékai lesznek. Szimba elfoglalja a trónt, Büszke birtok ismét kivirágzik és a régi gyönyörű formáját veszi fel. A rajzfilm végén Rafiki a Trónszirten ismét a magasba emel egy oroszlánkölyköt, aki nem más, mint Szimba és Nala újszülöttje és így folytatódik tovább az élet körforgása.

Az Oroszlánkirály egy gyönyörű és izgalmas animációs rajzfilm, amely rengeteg gyermeket varázsol el a képzelet világában és nyújt nekik egész estés szórakozást. Bátran állíthatom, hogy ez a történet még napjainkban is hatalmas népszerűségnek és sikernek örvend. Az Oroszlánkirály alkotói megmutatják a rajongó csemetéknek, hogy milyen sokat számít az ember életében a bátorság, a hazaszeretet és a legfontosabb a család.