Magyar népmesék

Milyen tényezők álltak a Magyar népmesék megalakulása mögött?

A magyar népmesék alapötlete Mikulás Ferenc stúdióvezető fejéből pattant ki. Jankovics Marcell pedig több feladatot látott el egy személyében. Ő volt a tervező, a rendező és a szekértő is. A rajzfilmsorozat 1977 óta fürdik a népszerűségben, hiszen felejthetetlen népmesei történeteket dolgoz fel rendkívül ötletesen. Az átdolgozott mesék eredeti humorát felspékeli azzal, hogy egy kis képi humort is belesző a történetekbe. A Pannónia Filmstúdió Kecskeméti Műterme az egyik legnagyobb sikerét érte el a sorozattal. A Magyar népmesék rajzfilmsorozatot akkor alkották meg, amikor a hazai filmgyártás az aranykorát élte. Az alkotó, Mikulás Ferenc szerint ez az időszak nagyban hozzájárult a történetek létrejöttéhez, hiszen abban az időben nagyon népszerűek lettek a néprajzi témák. Persze további tényezők is latba vetettek a rajzfilmsorozat megszületésében. Ilyen momentum volt az is, hogy az akkoriban nagyon fiatal filmstúdiónak még nem volt anyagi kerete a forgatókönyvekhez és az is, hogy az alkotóknak nagyon fontos volt az általuk kedvelt paraszti kultúra kincseinek megőrzése. A Kecskemétfilm azóta is rendszeresen készíti a Magyar népmesék rajzfilmsorozatot, amelyet eredetileg 100 részesre terveztek. A tervezett történetekből 2009-is már 89 rész meg is jelent, valamint jelenleg is folyik további 3 epizód gyártása.

Mit lehet tudni a Magyar népmeséket megalkotó Filmstúdióról?

A Pannónia Filmstúdió Kecskeméti Műterme 1971-ben alakult meg, amely kezdetben csak a központi stúdió leányvállalata volt. Egyedi alkotásai még nem voltak, hiszen csak az anyacég nagy munkáit támogatta és csupán kiegészítő tevékenységeket folytatott. Itt végezték például a rajzfilmekhez készülő rajzok kiszínezését és kihúzását is. Később, amikor már önállósodni kezdtek a vezetők kreatív alkotókat toboroztak. A siker érdekében felkértek több már jól ismert művészt, hogy segítsenek a munkákban. Így került a Műterembe Jankovics Marcell, aki az egyik legmegbecsültebb oktató lett. Az Ő segítségével lettek a kecskemétiek a hazai rajzfilmipar hagyományőrzői és az Ő közreműködésével emelték be a népi kultúrát az animációba. A Magyar népmesék a leghíresebb fesztiválokon számos díjat besöpörtek.

Az első két évad epizódjainak mesemondói nem minden esetben egyeztek meg. A harmadik évadtól viszont kizárólag Szabó Gyula a sorozat mesemondója. A rajzfilmsorozatnak eddig összesen 9 epizódja jelent meg. A Magyar népmesék nemcsak a kezdetekben örvendett hatalmas népszerűségnek, hiszen a mai gyermekek is rajongással merednek a tévé képernyőjére ha meghallják a zenéjét.